Dzisiaj zapraszam na sałatkę. Warzywa bardzo lubię i mogłabym je jeść codziennie. Zimą w mojej sałatkowej kuchni królują kapusty. Sałatka colesław jest prosta w wykonaniu, pyszna i pasuje do większości dań mięsnych. Kto z nas jej nie zna?Składniki:pół niewielkiej białej kapusty2 marchewki1 cebulagarść posiekanej świeżej natki pietruszki2,5 łyżki soku z cytryny1,5 łyżki białego octu winnego3 czubate łyżki majonezu50 ml mleka1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu1/2 płaskiej łyżeczki soli1 czubata łyżeczka cukru pudruWykonanie:Kapustę bardzo drobno szatkujemy.Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Cebulę kroimy w drobną kostkę.Kapustę, marchewkę, cebulę i natkę pietruszki wrzucamy do miski.Pozostałe składniki sałatki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.Smacznego :)