Sezon na szparagi możemy już uznać za otwarty, pojawiają się coraz częściej i w coraz większej ilości. U mnie dzisiaj królują z makaronem i grana padano. Coś szybkiego, pysznego i w dodatku ze świeżymi ziołami to danie idealne na początek wiosny!Składniki :* 200g makaronu - u mnie wstążki durum* 2 łyżki oliwy z oliwek* 250g zielonych szparagów* garść grana padano* garść ulubionych ziół : bazylia, oregano, tymianek* sól, pieprzPrzygotowanie :Makaron i szparagi ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone szparagi, podsmażyć.Wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku. Posypać serem. Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu.Przepis bierze udział w konkursie Tomasza Jakubiaka.