Wykonanie
Miała być gotowana
marchewka z
groszkiem (mniam,mniam) ale poczułam ochotę na coś innego i zapiekłam
marchew w piekarniku. Danie idealne do obiadu zamiast surówki. Do tego aromat
ziół - pycha!
Wykonanie jest mega proste:
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w słupki i umieszczamy w jakimś naczyniu.Następnie polewamy odrobiną
oliwy i posypujemy ulubionymi
ziołami - ja dałam
tymianek,
bazylię i odrobinę
soli oraz
pieprzu.Mieszamy.
Marchewkę w ziołach układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 50 minut w temp. 180 - 200 stopni do momentu aż
marchewka lekko się zrumieni z wierzchu.Co jakiś czas można ją przemieszać.Jeśli nie chcemy czekać tak długo jest druga opcja:Pokrojoną
marchewkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy tylko kilka minut.Polewamy
oliwą, posypujemy
ziołami i skracamy czas pieczenia do 30 minut.Smacznego:)