Wykonanie
Są takie dni, kiedy człowiek jest tak zmęczony, że nie che mu się nawet gotować. Chętnie wtedy sięga się po coś bardzo szybkiego i prostego – kanapki albo gotowe jedzenie. Ja wczoraj miałam właśnie taki dzień. Chęć zjedzenia czegoś dobrego była jednak silniejsza. Zrobiłam
makaron ze
szparagami (prawdopodobnie jedno z ostatnich dań w tegorocznym sezonie
szparagowym), którego przygotowanie zajęło niecałe 20 minut. Kluczowym składnikiem prostej potrawy jest dobra
oliwa z oliwek. To ona podkreśla smak
szparagów i świeżych
ziół.200 g
makaronupęczek
zielonych szparagów12-14 połówek
suszonych pomidorówoliwa z oliweksól,
pieprz, świeże
zioła (
tymianek, ziele
oliwne, macierzanka)
Szparagi myjemy i kroimy na kawałki po czym wrzucamy je na patelnię i podsmażamy na
oliwie z oliwek, aż zrobią się odpowiednio miękkie (warto
między mieszaniem przykryć je przykrywką, skróci to czas przygotowania potrawy). Minutę przed końcem smażenia dodajemy pokrojone w paski
pomidory a następnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy
makaron. Po odlaniu go wlewamy do niego trochę
oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Na talerze nakładamy
makaron a
potem na wierzch smażone
szparagi z
pomidorami. Całość posypujemy świeżymi posiekanymi
ziołami.