Wykonanie
To była prawdziwie pomidorowa uczta :) Różne rodzaje pełnych aromatu
pomidorów z własnego krzaka, zerwanych kilka minut przed podaniem. Po pokrojeniu tych
pomidorów pachniał nimi cały dom - zdominował nawet zapach gotującego się obiadu.Dwa takie półmiski wtrząchneliśmy na raz. Surówki są proste, bo tu nic komplikować niema potrzeby.Zamieszczam też dla Was sesję
pomidorów na krzaczkach :)Składniki:Około 1 kg
pomidorów z kilku różnych gatunków: u mnie koktajlowy czerwony, koktajlowy żółty, duże żółte
pomidory,
pomidor malinowy,
pomidor czerwony i czarny (więcej o konkretnych nazwach odmian postaram się napisać w osobnym
poście)1
cebulagruby
szczypiorsól,
pieprz2 łyżki
oliwy + szczypta
ziół (
tymianek,
oregano lub
bazylia)Przygotowanie:Do
oliwy dodać roztarte w palcach
zioła, zamieszać i odstawić na bok.Pokroić
pomidory wedle uznania (cząstki, plasterki, koktajlowe wystarczy na pół)Na półmisku rozłożyć
pomidory, posypać posiekaną
cebulą i
szczypiorem. Tuz przed podaniem skropic lekko
oliwą ziołową.Proponuję, by
sól i
pieprz każdy używał już po nałożeniu sobie na własny talerz pod swój smak.Surówkę podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli chcemy ją przechować dłużej to nie należy jej solić.Smacznego!