Wykonanie
Jeśli wygrałabym wczasy i miałabym wybór w Grecji lub we Włoszech, to miałabym spory problem z podjęciem decyzji, gdzie jechać. Oba miejsca uwielbiam i na pewno
będę tam nie raz , nie dwa. Podobnie jest w kuchni, włoska czy grecka potrawa, wybór też nie jest łatwy, zwłaszcza gdy mamy słabość do
oliwy, słodkich
pomidorów, domowych
makaronów, do
serów, grillowanych warzyw i lokalnego
wina. Ja taką słabość mam, więc spaghetti po grecku, to moja propozycja na danie z
makaronu.Składniki:2 duże ząbki
czosnku2-3 łyżki
oliwy1 nieduży
bakłażan2 puszki
pomidorów krojonych80 gram
sera fetakilkanaście czarnych
oliwek500 gram
makaronusól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
tymianek do smaku,1/4 łyżeczki
cukru, ale niekoniecznie, gdy na koniec okaże się, ze masa pomidorowa jest trochę za kwaśnaświeże
zioła do dekoracji np.
tymianekSposób przygotowania:
bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę na patelnię z rozgrzaną
oliwą wrzucamy pokrojony
czosnek, po chwili dodajemy pokrojonego
bakłażana, przesmażamy mieszając do jego zmięknięcia, około 5 minutzalewamy
bakłażana pomidorami (całą zawartość puszek), przyprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy około 30 minut na małym ogniu, aż
bakłażany nie będą surowe, co pewien czas mieszającgotujemy
makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
fetę kroimy w drobną kostkę, połowę
fety wrzucamy do sosu przed samym podaniem, delikatnie mieszamy i podajemy z
makaronemdekorujemy pozostałymi kawałkami
fety,
oliwkami i świeżymi
ziołami.Smacznego