ßßß Cookit - przepis na Spaghetti po grecku

Spaghetti po grecku

nazwa

Wykonanie

Jeśli wygrałabym wczasy i miałabym wybór w Grecji lub we Włoszech, to miałabym spory problem z podjęciem decyzji, gdzie jechać. Oba miejsca uwielbiam i na pewno będę tam nie raz , nie dwa. Podobnie jest w kuchni, włoska czy grecka potrawa, wybór też nie jest łatwy, zwłaszcza gdy mamy słabość do oliwy, słodkich pomidorów, domowych makaronów, do serów, grillowanych warzyw i lokalnego wina. Ja taką słabość mam, więc spaghetti po grecku, to moja propozycja na danie z makaronu.
Składniki:
2 duże ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 nieduży bakłażan
2 puszki pomidorów krojonych
80 gram sera feta
kilkanaście czarnych oliwek
500 gram makaronu
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek do smaku,
1/4 łyżeczki cukru, ale niekoniecznie, gdy na koniec okaże się, ze masa pomidorowa jest trochę za kwaśna
świeże zioła do dekoracji np. tymianek
Sposób przygotowania:
bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojony czosnek, po chwili dodajemy pokrojonego bakłażana, przesmażamy mieszając do jego zmięknięcia, około 5 minut
zalewamy bakłażana pomidorami (całą zawartość puszek), przyprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy około 30 minut na małym ogniu, aż bakłażany nie będą surowe, co pewien czas mieszając
gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
fetę kroimy w drobną kostkę, połowę fety wrzucamy do sosu przed samym podaniem, delikatnie mieszamy i podajemy z makaronem
dekorujemy pozostałymi kawałkami fety, oliwkami i świeżymi ziołami.
Smacznego
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/10/spaghetti-po-grecku.html