Strasznie tęsknie za latem i słoneczkiem. Dlatego ostatnio trochę smaków południowych, ciepłych, kolorowych i bardzo pachnących.2 średnie bakłażany1 ząbek czosnku1 puszka pomidorów krojonychgarść czarnych oliwekgarść pomidorków koktajlowychkostka bulionowa "oliwa z ziołami"łyżka masłasól, pieprz, tymianekjogurt greckiBakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.Źródło inspiracji