Wykonanie
Grillowane
bataty z
czosnkiem i
tymiankiem z
jogurtowym dipemPrzepyszny dodatek do
mięs. Sprawdzą się rewelacyjnie na grillowych imprezach. Słodkie i pikantne frytki z
batatów, są po prostu przepyszne. A do tego orzeźwiający dip z
jogurtu z dodatkiem
tymianku. Pychota!
Dla 2 osób przygotuj:1 dużego
batata1 dużą łyżkę posikanego świeżego
tymianku (możesz użyć innych
ziół)1 ząbek
czosnku2 duże łyżki
jogurtu greckiego1 dużą łyżkę
oliwy z oliweksól,
pieprzBatata wrzuć do wrzątku na 15 minut. Następnie wyjmij goi pokrój wzdłuż na grube frytki. Włóż je do miski,
posól, popieprz, dodaj 2/3
tymianku, posiekany ząbek
czosnku i
oliwę z oliwek. Nasmaruj
batatowe frytki z każdej strony. Na rozgrzanym grillu, lub na patelni grillowej poukładaj
bataty i poczekaj aż powstaną piękne smakowite prążki. Do
jogurtu dodaj resztę
ziół i przełóż do miseczki. Gotowe
bataty wyłóż na talerz, polej marynatą z
oliwy,
czosnku i
tymianku, która została w misce. Dopraw świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego!