ßßß Cookit - przepis na Frytki z batatów

Frytki z batatów

nazwa

Wykonanie

Grillowane bataty z czosnkiem i tymiankiem z jogurtowym dipem
Przepyszny dodatek do mięs. Sprawdzą się rewelacyjnie na grillowych imprezach. Słodkie i pikantne frytki z batatów, są po prostu przepyszne. A do tego orzeźwiający dip z jogurtu z dodatkiem tymianku. Pychota!
Dla 2 osób przygotuj:
1 dużego batata
1 dużą łyżkę posikanego świeżego tymianku (możesz użyć innych ziół)
1 ząbek czosnku
2 duże łyżki jogurtu greckiego
1 dużą łyżkę oliwy z oliwek
sól, pieprz
Batata wrzuć do wrzątku na 15 minut. Następnie wyjmij goi pokrój wzdłuż na grube frytki. Włóż je do miski, posól, popieprz, dodaj 2/3 tymianku, posiekany ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Nasmaruj batatowe frytki z każdej strony. Na rozgrzanym grillu, lub na patelni grillowej poukładaj bataty i poczekaj aż powstaną piękne smakowite prążki. Do jogurtu dodaj resztę ziół i przełóż do miseczki. Gotowe bataty wyłóż na talerz, polej marynatą z oliwy, czosnku i tymianku, która została w misce. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniabezstresowa.blogspot.com/2014/04/frytki-z-batatow.html