Wykonanie
Mix pieczonych warzyw, które fantastycznie będą pasować do
pieczonego mięsa, jako dodatek do kanapek, albo tak zwyczajnie do przegryzienia. Jeśli warzywa zostaną albo nam się znudzą to możemy wrzucić je do blendera i zrobić z nich dip. Polecam zapiekanka jest pyszna i aromatyczna.Składniki:2 małe
bakłażany2 średnie
cukinie3 średniej wielkości
pomidory2 ząbki
czosnku8 łyżek
oliwy z oliwekokoło1,5-2 łyżki świeżego
tymiankusól i
pieprzWarzywa myjemy.
Bakłażana kroimy w plasterki i obficie posypujemy
solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą
wodą.
Cukinie i
pomidory kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian
bakłażan,
pomidor,
cukinia,
bakłażan..... W miseczce mieszamy
oliwę, drobno pokrojony
czosnek,
tymianek,
sól i
pieprz. Warzywa polewamy
oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut.