Wykonanie
Cześć =) W ostatnich latach dużą popularność osiągnęły "
makarony" z warzyw, będące zdrowszym zamiennikiem klasycznego
makaronu z
mąki. Przygotowanie ich jest bardzo proste: wystarczy pokroić warzywa na dowolne
makaronowe kształty i ugotować w wodzie lub udusić na
oliwie. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na "
makaron" z
cukinii, duszony z dodatkiem
czosnku i
tymianku na
oliwie =)
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):- 3-4 nieduże
cukinie, ok. 350g- 1 ząbek
czosnku- 3 łyżki
oliwy z oliwek- kilka gałązek świeżego
tymianku-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Cukinie kroimy na cienkie paski / wstążki. Najprościej będzie użyć do tego obieraczki do warzyw.
2)
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry.3) W dużej przykrywanej patelni podgrzewamy na średnim ogniu
oliwę, a następnie wrzucamy do niej
czosnek i gałązki
tymianku i smażymy, mieszając ok. minuty.
4) Dodajemy
cukinię i mieszamy zawartość dokładnie, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnie i dusimy do miękkości, ok. 7-8 minut.5) Na końcu przyprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem.6) Podajemy jako samodzielny dodatek do potraw, lub jakimkolwiek sosem, który lubimy używać do klasycznego
makaronu.
Smacznego =)Agnieszka