ßßß Cookit - przepis na Ratatouille

Ratatouille

nazwa

Wykonanie

Trochę zmieniony przepis z "Kuchni Śródziemnomorskiej" Anne White (seria "Z kuchennej półeczki").
Składniki:
1/2 dużego bakłażana (300 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 cukinie (600-700 g)
800 g świeżych pomidorów
1 łyżeczka cukru
oliwa
tymianek sól, pieprz
Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i zostawić na 30 minut na sicie, po czym opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w pióra i smażyć na średnim ogniu, z dodatkiem cukru. Kiedy zmięknie, dodać do niej posiekany czosnek, a po paru minutach bakłażana, pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone w kostkę pomidory (które wcześniej warto obrać). Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu dopóki większość wody nie odparuje.
Koszt (4 porcje): ok. 8zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/09/ratatouille.html