Wykonanie
Trochę zmieniony przepis z "Kuchni Śródziemnomorskiej" Anne White (
seria "Z kuchennej półeczki").
Składniki:1/2 dużego
bakłażana (300 g)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2
cukinie (600-700 g)800 g świeżych
pomidorów1 łyżeczka
cukruoliwatymianek sól,
pieprzBakłażana pokroić w kostkę, posolić i zostawić na 30 minut na sicie, po czym opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę pokroić w
pióra i smażyć na średnim ogniu, z dodatkiem
cukru. Kiedy zmięknie, dodać do niej posiekany
czosnek, a po paru minutach
bakłażana, pokrojone w półplasterki
cukinie i pokrojone w kostkę
pomidory (które wcześniej warto obrać). Doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu dopóki większość
wody nie odparuje.Koszt (4 porcje): ok. 8zł