Wykonanie
Uwielbiam pierogi ze
szpinakiem i kiedyś dobre
jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z
kapustą i
grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze
szpinakiem i
fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi
smakami. Sam
szpinak z
przyprawami, z
fetą czy innym
serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z
kurczakiem. Miał to być mielony
udziec, ale wyszła pierś pokrojona w kostkę i podgotowana z
przyprawami i
czosnkiem. Wyszły pyszne!
Składniki :Ciasto :* szklanka
mąki pszennej* szczypta
soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 4 szklanki
świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego*
filet z kurczaka* ząbek
czosnku*
sól,
pieprz*
oliwa z oliwek* łyżka
jogurtu greckiegoPrzygotowanie :Przesiać
mąkę do miski, dodać
sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić posiekany
czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę
pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać
szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z
jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z
cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną
zieleniną - u mnie
rzeżucha i
bazylia.