Wykonanie
Zapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna
tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:)Składniki:1,5 szklanki
mąki100g zimnego
masła,1
jajko,2 łyżki zimnej
wody,łyżeczka
soli,6 świeżycgh
pomidorów,3 kule
mozzarelli,1 duza
cebula, lub 3
dymki,łyżka
oliwy z oliwek,
oregano,
zioła prowansalskie,
bazylia,
sól,
pieprzWykonanie;
Masło,
mąkę z
solą posiekać z
jajkiem i
wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić
cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie
oliwy, aż zmięknie.
Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić
oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć
cebulkę i
pomidory a
miedzy pomidorami grube plastry
mozzarelli. Posypać
solą pieprzem i
ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż
ser lekko się roztopi.