ßßß Cookit - przepis na Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta z pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Kochani, jak mówiłam będzie debiut ! Długo przymierzałam się do takiej wersji tarty, ale w końcu mi się udało i nie mam czego żałować - jedynie tego, że mało. Nie sądziłam, że taka wytrawna wersja zasmakuje nam, aż tak bardzo. W smaku przypomina pizzę, więc to już duży plus, a dodatkowo robi się ją szybko, więc na drugie danie lub wieczorne spotkania sprawdzi się idealnie.
Składniki:
ciasto:
185g mąki
100g masła
jajko
zimna woda (niekoniecznie)
sól (około 1/2 łyżeczki)
farsz:
2 kulki mozzarelli
2 cebule
1 łyżeczka cukru brązowego
około 0,5kg pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
oliwka
10 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i łączymy ze sobą energicznie zagniatając, aby otrzymać jednolitą masę. Wodę należy dodać tylko jeśli nie będziemy mogli dokładnie ze sobą połączyć wszystkich składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół i jedną częścią wylepiamy spód tarty, nakłuwamy i podpiekamy, aż się zarumieni.
Mozzarellę kroimy w grube plastry. Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwką. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Cebulę kroimy w krążki i rumienimy na natłuszczonej patelni. Gdy lekko zmięknie dodajemy cukier i ciągle mieszamy.
Na gotowy spód wykładamy cebulę, pomidory, a następnie układamy plastry sera i rozrzucamy oliwki. Całość pieczemy, aż ser się roztopi. Podajemy natychmiast.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/08/tarta-z-pomidorami-i-mozzarella.html