Wykonanie
Kochani, jak mówiłam będzie debiut ! Długo przymierzałam się do takiej wersji tarty, ale w końcu mi się udało i nie mam czego żałować - jedynie tego, że mało. Nie sądziłam, że taka wytrawna wersja zasmakuje nam, aż tak bardzo. W smaku przypomina pizzę, więc to już duży plus, a dodatkowo robi się ją szybko, więc na drugie danie lub wieczorne spotkania sprawdzi się idealnie.Składniki:ciasto:185g
mąki100g
masłajajkozimna
woda (niekoniecznie)
sól (około 1/2 łyżeczki)farsz:2 kulki
mozzarelli2
cebule1 łyżeczka
cukru brązowegookoło 0,5kg
pomidorków koktajlowych
sól i
pieprzoliwka10 czarnych
oliwekPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i łączymy ze sobą energicznie zagniatając, aby otrzymać jednolitą masę.
Wodę należy dodać tylko jeśli nie będziemy mogli dokładnie ze sobą połączyć wszystkich składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół i jedną częścią wylepiamy spód tarty, nakłuwamy i podpiekamy, aż się zarumieni.
Mozzarellę kroimy w grube plastry.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy
solą,
pieprzem i skrapiamy
oliwką. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Cebulę kroimy w krążki i rumienimy na natłuszczonej patelni. Gdy lekko zmięknie dodajemy
cukier i ciągle mieszamy.Na gotowy spód wykładamy
cebulę,
pomidory, a następnie układamy plastry
sera i rozrzucamy
oliwki. Całość pieczemy, aż
ser się roztopi. Podajemy natychmiast.Smacznego :)