Wykonanie
Składniki5-6
pomidorów2 kulki
mozzarellibazylia (może byc suszona)
sólświeżo zmielony
pieprzciasto1,5 szklanki
mąki100g
masła lub
margaryny (zimnego)1
jajko2 łyżki
wodyszczypta
soliSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na około 0 , 5 godziny. Ciasto wałkujemy, blaszką na tartę wycinamy koło, wkładamy je do blachy. Pozostałe ciasto zagniatamy jeszcze raz i wycinamy paski grubości około 1,5cm i wyklejamy nimi boki formy.Krok 2Na cieście układamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego np.
fasolę aby ciasto nie rosło w górę. Zapiekamy ciasto około 15 minut w 180 stopniach, w połowie tego czasu zdejmujemy
fasolę i papier.Krok 3
Pomidory i
mozzarellę kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście. Posypujemy tartę
bazylią i
przyprawami.Krok 4Tartę zapiekamy około 10min w 180 stopniach.