Wykonanie
Składniki - ciasto:250 g
mąki150 g
margaryny1 łyżeczka
soli1
jajko3 łyżki
wodySkładniki - nadzienie:700 g
pomidorów150 g
seramozzarellaśmietana - 12%2
jajkazioła prowansalskiesól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Mąkę przesiać, dodać
margarynę,
jajko,
sól, 3 łyżki
wody. Zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty wysmarować
margaryną. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować w formie.Piekarnik rozgrzać do 190 st. C - ciasto piec przez 15 minut.2.
Pomidory zalać wrzątkiem. Zdjąć skórki. Pokroić w kostkę.3.
Ser zetrzeć na tarce,
mozzarelle pokroić w kostkę. Do miski wbić 2
jajka, wlać
śmietanę, dodać
sery,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz. Wymieszać.4. Resztę ciasta rozwałkować. Wyciąć paski.5. Na upieczone ciasto wyłożyć
pomidory, polać przygotowaną masą (
jajka,
śmietana,
ser), ułożyć paski. Piec w piekarniku 20 minut.
SMACZNEGO!