Wykonanie
Wytrawne ciasto z dodatkiem warzyw i
ziół w towarzystwie niemieckiego pilsnera stanowi świetną propozycję na letni obiad. Myślę, że będziecie równie zachwyceni. Dzisiejszym wpisem żegnam się z
Wami. Urlop czas zacząć - Bawaria czeka;-) Jak wszystko pójdzie dobrze, to pewnie coś przygotuję dla Was w iście alpejskim klimacie.
Składniki:ciasto:100 g
mąki pełnoziarnistej,50 g
masła,1
jajko,1 łyżka
wody,szczypta
soli.nadzienie:
bakłażan,gałązka
pomidorków koktajlowych,garść listków świeżej
bazylii,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz,
parmezan w kawałku.+ niemiecki pilsner do podania.Przygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na
oliwie podsmażyć
bakłażana. Odsączyć na papierze.Ciasto wyjąć z lodówki Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Rozłożyć plastry
bakłażanów i połówki
pomidorków koktajlowych. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm
boków. Dodać
przyprawy i
bazylię. Posypać startym
parmezanem. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła nadzienie. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C.Podawać ze schłodzonym niemieckim pilsnerem.
Dodane do akcji: