ßßß Cookit - przepis na Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane z niemieckim pilsnerem

Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane z niemieckim pilsnerem

nazwa

Wykonanie

Wytrawne ciasto z dodatkiem warzyw i ziół w towarzystwie niemieckiego pilsnera stanowi świetną propozycję na letni obiad. Myślę, że będziecie równie zachwyceni. Dzisiejszym wpisem żegnam się z Wami. Urlop czas zacząć - Bawaria czeka;-) Jak wszystko pójdzie dobrze, to pewnie coś przygotuję dla Was w iście alpejskim klimacie.
Składniki:
ciasto:
100 g mąki pełnoziarnistej,
50 g masła,
1 jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli.
nadzienie:
bakłażan,
gałązka pomidorków koktajlowych,
garść listków świeżej bazylii,
oliwa do smażenia,
sól, pieprz,
parmezan w kawałku.
+ niemiecki pilsner do podania.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na oliwie podsmażyć bakłażana. Odsączyć na papierze.
Ciasto wyjąć z lodówki Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Rozłożyć plastry bakłażanów i połówki pomidorków koktajlowych. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm boków. Dodać przyprawy i bazylię. Posypać startym parmezanem. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła nadzienie. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C.
Podawać ze schłodzonym niemieckim pilsnerem.
Dodane do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/08/galette-penoziarniste-z-bakazanem.html