Wykonanie
Bułeczki
drożdżowe z zielonym środkiem bardzo przyciągają swoim wyglądem, a o smaku nie wspomnę. Miękkie, delikatne, puszyste. Wspaniałe na przekąskę czy drugie śniadanie do pracy. Nie są bardziej pracochłonne niż zwykle
ciasto drożdżowe. Zielony środek może być taki jaki nam się
zamarzy. U mnie jest to
bazyliowe pesto.
Składniki na ciasto:25 g świeżych
drożdży200 ml ciepłej
wody100 g
masła2
jajka2 łyżeczki
soli300 g
mąkiZ
drożdży, łyżki
mąki i odrobiny
wody zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać
mąkę,
sól, resztę
wody,
jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące
masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Składniki na pesto:pęczek świeżej
bazylii50 g
orzeszków piniowych50 g
parmezanułyżka
oliwy z oliwekOrzeszki uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
Parmezan zetrzeć na tarce. Zmiksować go z orzeszkami, listkami
bazylii i
oliwą.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować go
bazyliowym pesto i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Odstawić na 15 min. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 min.Smacznego:)