ßßß
Składniki na ciasto:25 g świeżych drożdży200 ml ciepłej wody100 g masła2 jajka2 łyżeczki soli300 g mąkiZ drożdży, łyżki mąki i odrobiny wody zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę wody, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Składniki na pesto:pęczek świeżej bazylii50 g orzeszków piniowych50 g parmezanułyżka oliwy z oliwekOrzeszki uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Zmiksować go z orzeszkami, listkami bazylii i oliwą.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować go bazyliowym pesto i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Odstawić na 15 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 min.Smacznego:)