Wykonanie
Już od dawna przymierzałam się do mojego pierwszego, domowego
pieczywa. Na pierwszy raz wybrałam proste, amerykańskie bułeczki, które muszą się udać:) W Ameryce każdy ma na nie własny przepis, ale zawsze muszą one być miękkie, puchate i połączone po upieczeniu. Nie są bardzo słodkie, ale delikatny, słodki smak na pewno jest w nich wyczuwalny. Myślę więc, że najlepiej będą pasować z
dżemem, powidłami, nutellą lub innym słodkim smarowidłem. Przepis jest tak prosty i nieskomplikowany, że na pewno posłuży mi jako baza do innych bułeczek, na przykład z nadzieniem. Następnym razem zmniejszę ilość
cukru i zrobię je bardziej wytrawne, tez powinny być pyszne. No i postaram się, żeby były równe kształtem:P Smacznego:)Źródło:http://www.wielkiezarcie.com/recipe48122.html15 g
drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suchych,szklanka ciepłej
wody,1/4 szklanki
cukru,2 łyżki
masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej3 i 1/4 szklanki
mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),łyżeczka
soliRozczyn z
drożdży: W misce połączyć
drożdże,
wodę, 1/4 szklanki
mąki i łyżeczkę
cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objetości (okolo 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki
mąki,
cukier,
jajko,
masło i
sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 15 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach okolo 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.