Wykonanie
Szczerze mówiąc, ani w Grecji, ani w żadnym innym okolicznym
kraju z takim omletem się nie spotkałam, jednak składniki od razu skojarzyły mi się z lekką, śródziemnomorską kuchnią. Pieczone
bakłażany skropione
oliwą, grillowane koktajlowe
pomidorki, kilka
oliwek, odrobina
fety... też czujecie ten południowy klimat? Ponieważ w te wakacje nie planuję podróży w tamte regiony, zaserwuję sobie jego namiastkę w domowym zaciszu, przy
kuchennym stole.
Składniki( na jedną porcję)-2
jajka-płaska łyżka
mąki pełnoziarnistej-1/3
bakłażana-kilka
oliwek-kilka
pomidorków koktajlowych-kawałek
fety- odrobina
oliwy(u mnie Extra Vergine
Monini)-garść
parmezanu-
sól,
pieprz,
bazyliaZacząć od przygotowania
bakłażana- pokroić go w plastry, osolić i odstawić na pół godziny. PO tym czasie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy
oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 min. Na ostatnie 10 minut pieczenia dołożyć pokrojone na połówki
pomidorki( w wersji na szybko można po prostu podsmażyć
bakłażany i
pomidorki na patelni). W międzyczasie zrobić omlet-
jajka roztrzepać z
mąką, doprawić i usmażyć na rozgrzanym teflonie. Na połówce omletu ułożyć
bakłażana,
pomidorki,
oliwki i
fetę, złożyć na pół i posypać
parmezanem.