ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z batatem w sosie pomidorowym

Gnocchi z batatem w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Gnocchi jest jednym z rodzajów włoskich klusek. Ich skład jest dość podobny do polskich kopytek, jednak są one podawane w inny sposób. Gnocchi najczęściej serwuje się z różnymi sosami np. pesto, albo przygotowuje się je z ricottą i szpinakiem. Ja wybrałam dość prosty sos pomidorowy, który świetnie pasuje do kluseczek z dodatkiem słodkiego ziemniaka.
Składniki:
gnocchi:
300g batata
200g ziemniaków (2 małe)
170- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
jajko
łyżka oliwy
sól
pieprz
sos:
puszka pomidorów bez skórki
cebula
masło
pieprz
sól
oregano
bazylia
+szczypiorek
Batata i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie, aż do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i przeciskamy do miski przez praskę. Pozostawiamy je do ostygnięcia.
Po tym czasie dodajemy do nich jajko, oliwę, sól, pieprz i około 150g mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy stopniowo dodawać więcej mąki, aby ciasto było wystarczająco zwarte, ale nie należy przesadzić. Myślę, ze nie ma potrzeby dodawać więcej niż 200g mąki.
Na stolnicy podsypanej mąką formujemy gnocchi- ciasto dzielimy na około 24 kuleczki i delikatnie przygniatamy je widelcem (widać to na ostatnim zdjęciu). Bardzo ważne jest to, aby kluseczki w czasie leżenia na stolnicy były podsypane mąką, bo mogą się do niej przykleić.
Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i delikatnie je mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Gdy wszystkie z nich wypłyną, gotujemy je przez pół minutki i wyjmujemy na durszlak.
Cebulkę obieramy i kroimy. Podsmażamy ją na maśle. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano. Sos pozostawiamy na gazie tak długo, aż pomidory się rozsmażą. Przed podaniem warto go spróbować i ewentualnie doprawić.
Gnocchi podajemy gorące, polane sosem i posypane szczypiorkiem.
Dlaczego warto przygotować gnocchi z batatem w sosie pomidorowym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
batat jest bogaty w potas, chlor, fosfor oraz witaminy A, C, K, B6,
pomidory są doskonałym źródłem likopenu; mają właściwości antynowotworowe i poprawiają pracę układu nerwowego,
cebula zapobiega zakrzepom, obniża poziom cholesterolu i niweluje nadciśnienie; ponadto doskonale wspomaga procesy trawienne.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/gnocchi-z-batatem-w-sosie-pomidorowym.html