Wykonanie
Gnocchi jest jednym z rodzajów włoskich klusek. Ich skład jest dość podobny do
polskich kopytek, jednak są one podawane w inny sposób. Gnocchi najczęściej serwuje się z różnymi sosami np. pesto, albo przygotowuje się je z
ricottą i
szpinakiem. Ja wybrałam dość prosty
sos pomidorowy, który świetnie pasuje do kluseczek z dodatkiem słodkiego
ziemniaka.Składniki:gnocchi:300g
batata200g
ziemniaków (2 małe)170- 200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
jajkołyżka
oliwysólpieprzsos:puszka
pomidorów bez skórki
cebulamasłopieprzsóloreganobazylia+szczypiorek
Batata i
ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie, aż do miękkości.
Ziemniaki odcedzamy i przeciskamy do miski przez praskę. Pozostawiamy je do ostygnięcia.Po tym czasie dodajemy do nich
jajko,
oliwę,
sól,
pieprz i około 150g
mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy stopniowo dodawać więcej
mąki, aby ciasto było wystarczająco zwarte, ale nie należy przesadzić. Myślę, ze nie ma potrzeby dodawać więcej niż 200g
mąki.Na stolnicy podsypanej
mąką formujemy gnocchi- ciasto dzielimy na około 24 kuleczki i delikatnie przygniatamy je widelcem (widać to na ostatnim zdjęciu). Bardzo ważne jest to, aby kluseczki w czasie leżenia na stolnicy były podsypane
mąką, bo mogą się do niej przykleić.Gnocchi wrzucamy do gotującej się
wody i delikatnie je mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Gdy wszystkie z nich wypłyną, gotujemy je przez pół minutki i wyjmujemy na durszlak.
Cebulkę obieramy i kroimy. Podsmażamy ją na
maśle. Dodajemy
pomidory,
sól,
pieprz,
bazylię i
oregano. Sos pozostawiamy na gazie tak długo, aż
pomidory się rozsmażą. Przed podaniem warto go spróbować i ewentualnie doprawić.Gnocchi podajemy gorące, polane sosem i posypane
szczypiorkiem.Dlaczego warto przygotować gnocchi z
batatem w
sosie pomidorowym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
batat jest bogaty w potas, chlor, fosfor oraz witaminy A, C, K, B6,
pomidory są doskonałym źródłem likopenu; mają właściwości antynowotworowe i poprawiają pracę układu nerwowego,
cebula zapobiega zakrzepom, obniża poziom cholesterolu i niweluje nadciśnienie; ponadto doskonale wspomaga procesy trawienne.