Wykonanie
Pasztet bezmięsny...odmiana od codziennego
mięsa, którego nie powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)Składniki;500 g
czerwonej soczewicy,2
marchewki,1
cebula,2 ząbki
czosnku,2 cm świeżego
imbiru,2 łyżeczki utłuczonych ziaren
kolendry,2 łyżeczki
garam masali,1/2 łyżeczki
płatków chili,2
jajka,
sól,1 łyżka
oliwy do smażeniaWykonanie;
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy
marchewkę oraz
przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy
soczewicę.Dodajemy starty
imbir, wyciśnięty
czosnek i zalewamy
wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy
jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Parę słów o
przyprawie garam masal - " gorąca mieszanka" -
kmin rzymski,
kolendra,
kardamon,
goździki,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
liść laurowy ,
pieprz - zachwyca aromatem. Pasztet zyskuje bardzo na smaku i aromacie. Dostępna w sklepie SKWORU.PL jak również inne
przyprawy. Polecamy:)
Źródło "Rewolucja na talerzu"Przepis bierze udział w akcji