Wykonanie
Ponoć na Wyspach Kanaryjskich 23 stopnie, w Barcelonie 30 stopni.
Czemu tylko u nas takie paskudne, niskie temperatury?I chyba nawet nie o nie chodzi, a o brak słońca za oknem!W tym celu, aby dzień był sympatyczniejszy i żeby choć trochę przybliżyć się do ciepłej Hiszpanii, polecam Tortilla de patatas.Prosty, szybki obiad.A jaki smaczny!
potrzebujemy:- 6
ziemniaków- 1
marchewka- 1
cebula- 500 ml
mleka- 7
jajek- 3 małe ząbki
czosnku- łyżka
oliwy-
sól,
pieprz-
płatki chili- garść
kaparówZiemniaki i
marchew obrać, umyć.Pierwsze podgotowac ok 10 minut.Odcedzić i ostudzić.Warzywa pokroić w grubą kostkę.
Cebulę i
czosnek posiekać.Na patelni podgrzać tłuszcz.Podsmażyć
cebulę,
czosnek.Dodać
ziemniaki i
marchewkę i smażyć do otrzymania złotego koloru.Doprawić
solą,
pieprzem i
płatkami chilli.Do miski wlać
mleko, wbić
jajka.Całość zblendować i przyprawić.Do naczynia żaroodpornego lub patelni (koniecznie z teflonową powłoką) z drewnianą rączką wrzucić podsmażoną część tortilli i dodać
kapary (wcześniej opłukać je dokładnie ze słonej zalewy).Zalać masą jajeczną i zapiekać w 180 stopniach jakieś 30 minut.Można też ugotować na kuchence, pod przykryciem ok 30-45 minut.