Wykonanie
Jedna z lepszych zup z
soczewicą. Zdecydowanie moje smaki. Pyszna, pożywna z charakterem. Czegóż chcieć więcej :) Przepis z bloga Gotuj z Wojciechem .
Składniki : ( robiłam z połowy porcji przy czym dałam niecałe 200 g
soczewicy i całą puszkę
pomidorów. Posiłkowałam się tym co miałam. Przepis podaje zgodnie z oryginałem)450 g
czerwonej soczewicypuszka ( 450 g )
pomidorów2 świeże
pomidory3 łodygi świeżego
selera naciowego2
cebule3
marchewki2 ząbki
czosnku1 łyżka kuminu2 cm świeżego
imbiru1 łyżka
tymianku3 l
bulionuoliwa z oliweksól,
pieprzsuszone
płatki chilliszczypiorek ( pominęłam )
Cebulę,
czosnek,
imbir,
marchew i
seler siekamy. Nie musi być ładnie, dokładnie i tak wszystko zmiksujemy. Podsmażamy w rondlu z
tymiankiem i kuminem na
oliwie.Świeże
pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy. Dodajemy do rondla razem z
pomidorami z puszki. Gotujemy 20 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie dodajemy
soczewicę,
bulion i gotujemy kolejne 20 minut.Doprawiamy
płatkami chilli,
pieprzem i
solą.Smacznego :)