Wykonanie
Jak tam łasuchy? Wyczekujecie wiosny równie niecierpliwie jak ja?:) Mnie do niej tak spieszno, że jak tylko temperatura skoczyła o kilka stopni w górę, pozwoliłam sobie na
ciśnięcie zimowej kurtki w kąt i zakładanie lżejszych okryć wierzchnich. Na biegowe treningi również zakładałam mniej warstw i w końcu skończyło się to tygodniowym zwolnieniem lekarskim z
bólem gardła, głowy, katarem i utratą smaku. Smaku rozumiecie!? Boszzzz to było straszne doświadczenie. No ale cóż, nie ma tego złego... Miałam czas na leniuchowanie, choć w takim stanie nie odpoczywa się zbyt przyjemnie, zaplanowanie kilku przepisów i czas dla moich sierściuchów, które były przeszczęśliwe, że przez całe dnie mają do kogo miauczeć o napełnienie michy czy mizianie po brzuszkach;)Mam nadzieję, że dzisiejszy - bardzo prosty - przepis, przypadnie Wam do gustu i chętnie po niego sięgnięcie:)
Składniki:mi wyszło 16 sztuk500 g mielonej
jagnięciny2 łyżeczki
przyprawy garam masala3 duże ząbki
czosnkukawałek świeżej
papryczki chili (wedle uznania)400 ml passaty1/2 szklanki
wody2 średnie
marchewki,1/2 średniej wielkości
cebulioliwa do smażenia,kilka gałązek świeżej
kolendrysól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, drobniutko posiekaną
papryczką chili, szczyptą
soli,
pieprzu oraz
przyprawą garam masala. Uformuj kulki wielkości piłeczki do
ping ponga i posmaruj każdą
oliwą (w ten sposób nie trzeba będzie wlewać
oliwy na patelnię, dzięki
czemu zredukujesz ilość tłuszczu do minimum) a następnie obsmaż z każdej strony.Na tej samej patelni zeszklij posiekaną w kostkę
cebulę, dodaj do niej przekrojoną wzdłuż na 4 części a następnie na cienkie plasterki
marchewkę oraz kilka łodyżek
kolendry (samych łodyżek, ok 1 dużej łyżki) drobno posiekanych. Przesmaż przez 3 minuty i przełóż do garnka.Na przesmażonych warzywach ułóż
mięsne, zrumienione kulki i zalej passatą oraz
wodą. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Na koniec dopraw do smaku
solą i
pieprzem oraz dodaj posiekane listki
kolendry.Podaj z ulubionymi dodatkami;
ryżem basmati,
makaronem, polentą (tak jak ja),
chlebkiem nan, plackami tortilli lub innymi:) Smacznego!