Wykonanie
Cukinia to niesamowite warzywo. W kuchni można z niej przygotować praktycznie wszystko, począwszy od ciasta, poprzez sosy, zapiekanki, a także zupy. W sklepach jest dostępna niemal przez cały rok, jednak właśnie w sezonie wakacyjnym smakuje najlepiej. Z tego względu w kolejnej odsłonie 'Projektu Zupa' nie mogło zabraknąć aksamitnego kremu z
cukinii. Jeśli nie przepadacie za zupami o kremowej konsystencji, to polecam dodanie większej ilości
bulionu podczas przygotowań.
Składniki:2
cukinie (500-600 g)2
ziemniaki1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1,5 l
bulionu warzywnego2 łyżki
jogurtu greckiego10 g
masła lub stołowa łyżka
oliwysól,
biały pieprzdo dekoracji:
jogurt greckiprażony
słoneczniknatka pietruszkiPrzygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
maśle lub
oliwie, w garnku z grubym dnem. Gdy
cebula lekko się zarumieni, dorzucamy do niej
czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy
ziemniaki wraz z
cukinią. Smażymy przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość podlewamy
bulionem, przykrywamy i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną.Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Zupę miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby przecieramy przez sito.
Jogurt grecki rozprowadzamy w miseczce z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, a
potem dodajemy do całości. Doprawiamy do smaku
solą oraz
białym pieprzem. Nie zagotowujemy ponownie. Gotowy krem z
cukinii podajemy z łyżką
jogurtu, prażonym
słonecznikiem oraz
natką pietruszki.Smacznego!