ßßß
Składniki na 4 porcje :2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 500g)200ml bulionu warzywnego lub drobiowegoduża cebulaząbek czosnkułyżka oliwy z oliwek½ pęczka natki pietruszkiłyżka śmietany 12%sól, pieprz, gałka muszkatołowa50g pestek słonecznikaDrobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy będą miały złoty kolor dodać startą na tarce cukinię (wystarczy na grubych oczkach) i wlać bulion. Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni.
1 porcja to ok. 145kca l, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!