Wykonanie
Składniki1 duża
cukinia1 duży
ziemniak1/2 średniej
cebuli1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy z oliwek750 ml
bulionu warzywnego1 łyżka posiekanej
mięty + do dekoracji1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub pszennej2 - 3 czubate łyżki
jogurtu greckiegosól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego
ziemniaka pokroić w kostkę.
Cebulę oraz
czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na
maśle i
oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać
ziemniaki a za chwilę
cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.Wlać 1 szklankę
bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały
bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.Pod koniec gotowania dodać
miętę oraz
mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej
wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić
solą oraz
pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu
jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą
miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj
pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.