Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 13 września 2013 r. O dorodnych cukiniach prosto z ogrodu mojego taty
pisałam tu, tu i tu . Takie świeże, zielone warzywo skrywa w sobie cały urok lata.
Cukinia sama w sobie ma dość neutralny smak, dlatego charakter potrawy sami możemy kreować dodatkiem ulubionych warzyw i przypraw. Przygotowałam lekką i aromatyczną, kremową zupę na
bulionie drobiowym z dodatkiem
śmietanki. Warzywa podsmażyłam na
maśle i
oliwie, chwilę pogotowałam w
bulionie, zmiksowałam w blenderze idanie gotowe. Krem podałam z mini grzaneczkami i udekorowałam
natką pietruszki. Tę zupę przygotowałam pierwszy raz, zainspirowana przepisem z "skinnytaste", który nieznacznie zmodyfikowałam. Potrawa ma właściwości rozgrzewające, więc na pewno będzie idealną alternatywą na zbliżające się chłodne dni, gorąco polecam:-)Zupa krem z
cukinii Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 12 września . Jedwabiście kremowa zupa z
cukinii! Lubię takie kulinarne niespodzianki, kiedy z prostych, nie wyszukanych składników powstają fantastyczne dania. Zupa jest bardzo delikatna, a jednocześnie cudownie pożywna o pięknej konsystencji. Dodatkowym atutem są chrupiące grzanki, które idealnie dopełniają walory smakowe potrawy. Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 40 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 250 g (1 talerz)Liczba kilokalorii w porcji: 65 Tłuszcz na porcję: 1,0 g
Białko na porcję: 3,5 g Węglowodany na porcję: 10 gSkładniki:
filet drobiowy : 500 g
cukinia zielona : około 500 gduży
ziemniak : 1średnia
cebula : 1/2
czosnek : 1 ząbek
masło : 2 łyżki
oliwa z oliwek : 1 łyżka
bulion drobiowy : 750 mlposiekana
natka pietruszki : 1 łyżka
mąka ziemniaczana lub pszenna : 1 łyżka
śmietana 12 % : 2-3 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:najpierw nastawiam
bulion drobiowy z piersiąnastępnie
cukinię wraz ze skórką oraz obranego
ziemniaka kroję w kostkę
cebulę oraz
czosnek drobno siekam,
solę i na
maśle i
oliwie na patelni z grubym dnem, staram się zeszklićdodaję
ziemniaki, a za chwilę
cukinięsmażę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszającwszystko przekładam do rondla i dodaję jedną szklankę
bulionudoprowadzam do wrzenia, duszę pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszającwlewam pozostały
bulion, gotuję do miękkości warzyw przez około 10 minutugotowaną pierś kroję w kosteczkę i przekładam do blendera pod koniec gotowania dodaję
natkę pietruszki i zupę zagęszczam
mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej
wodydoprowadzam do zagotowania i odstawiam z ognia w kubeczku hartuję
śmietanę-rozprowadzam z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo mieszam z zupą, a następnie całość (z piersią) miksujędoprawiam
solą i
pieprzem do smakuod razu podaję, po dodaniu
śmietany nie gotujędekoruję pozostałą
natką i serwuję z grzankami (dowolny rodzaj
pieczywa smaruję
masłem, kroję w kostkę, rozkładam na blasze do pieczenia i rumienię w piekarniku (najszybciej z funkcją grilla).zupę można również podać w wersji wege, na
bulionie warzywnym:-)
Bon Appetit!Serdeczności:-)