ßßß Cookit - przepis na Krem z cukinii i mięty

Krem z cukinii i mięty

nazwa

Wykonanie

Szybka, lekka, orzeźwiająca zupa krem z cukinii.
Nie jest bardzo gęsta, za to bardzo kremowa.
Szczególnego charakteru nadaje jej dodatek mięty.
Można podawać z grzankami czosnkowymi bądź groszkiem ptysiowym.
Polecam zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.
Składniki:
1 duża cukinia
1 duży ziemniak
750 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
garść świeżej mięty
1 łyżka mąki
3 łyżki jogurtu greckiego
Sposób wykonania:
W rondelku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć na tłuszczu.
Cukinię (ze skórką) i ziemniaka pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka. Smażyć ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać bulion. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości warzyw).
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę (wymieszaną z 2-3 łyżkami zimnej wody).
Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Zupę odstawić z ognia. Zahartować jogurt ( do jogurtu wlać łyżkę gorącej zupy i dobrze zamieszać, czynność powtórzyć jeszcze raz). Wlać go do zupy, zamieszać ale już nie gotować.
Zupę zmiksować.
Z dowolnego pieczywa przygotować grzanki:
2, 3 kromki chleba włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika(lekko wysuszone pieczywo łatwiej jest natrzeć). Wyjąć i natrzeć je z dwóch stron ząbkiem czosnku. Pokroić w kostkę i z powrotem wstawić do piekarnika aby grzanki ładnie się zrumieniły.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/05/Krem-z-cukinii-i-miety.html