Wykonanie
Szybka, lekka, orzeźwiająca zupa krem z
cukinii.Nie jest bardzo gęsta, za to bardzo kremowa.Szczególnego charakteru nadaje jej dodatek
mięty.Można podawać z grzankami czosnkowymi bądź
groszkiem ptysiowym.Polecam zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.
Składniki:1 duża
cukinia1 duży
ziemniak750 ml
bulionu warzywnego1 ząbek
czosnku1
cebula1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy z oliwekgarść świeżej
mięty1 łyżka
mąki3 łyżki
jogurtu greckiegoSposób wykonania:W rondelku z grubym dnem rozgrzać
masło i
oliwę.
Cebulę i
czosnek pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć na tłuszczu.
Cukinię (ze skórką) i
ziemniaka pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka. Smażyć ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.Wlać
bulion. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości warzyw).Pod koniec gotowania dodać
miętę oraz
mąkę (wymieszaną z 2-3 łyżkami zimnej
wody).Doprawić
solą i
pieprzem. Zagotować.Zupę odstawić z ognia. Zahartować
jogurt ( do
jogurtu wlać łyżkę gorącej zupy i dobrze zamieszać, czynność powtórzyć jeszcze raz). Wlać go do zupy, zamieszać ale już nie gotować.Zupę zmiksować.Z dowolnego
pieczywa przygotować grzanki:2, 3 kromki
chleba włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika(lekko wysuszone
pieczywo łatwiej jest natrzeć). Wyjąć i natrzeć je z dwóch stron ząbkiem
czosnku. Pokroić w kostkę i z powrotem wstawić do piekarnika aby grzanki ładnie się zrumieniły.Smacznego :)