ßßß
Składniki:1 duża cukinia1 duży ziemniak750 ml bulionu warzywnego1 ząbek czosnku1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy z oliwekgarść świeżej mięty1 łyżka mąki3 łyżki jogurtu greckiego
Sposób wykonania:W rondelku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć na tłuszczu.Cukinię (ze skórką) i ziemniaka pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka. Smażyć ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.Wlać bulion. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości warzyw).Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę (wymieszaną z 2-3 łyżkami zimnej wody).Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.Zupę odstawić z ognia. Zahartować jogurt ( do jogurtu wlać łyżkę gorącej zupy i dobrze zamieszać, czynność powtórzyć jeszcze raz). Wlać go do zupy, zamieszać ale już nie gotować.Zupę zmiksować.Z dowolnego pieczywa przygotować grzanki:2, 3 kromki chleba włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika(lekko wysuszone pieczywo łatwiej jest natrzeć). Wyjąć i natrzeć je z dwóch stron ząbkiem czosnku. Pokroić w kostkę i z powrotem wstawić do piekarnika aby grzanki ładnie się zrumieniły.Smacznego :)