ßßß

Fot.Krzysztof Cichuta4 porcje:łyżka oliwy z oliwek1 cebula2 ząbki czosnku1 mała cukinia1 duża marchewkapół litra bulionu warzywnego200g ugotowanej fasoli adzukiśredni porjeden ziemniak2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżką wody na gładką masęFasolę należy moczyć co najmniej przez 6 godzin, a następnie ugotować do miękkości. Na rozgrzanej oliwie przysmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaka, dusić przez kilka minut, regularnie mieszając. Następnie dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa wymieszać z porem i fasolą adzuki i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać rozprowadzoną wodą mąkę i gotować, aż sos zgęstnieje. Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut. Cukinię kroimy w plasterki i oprószamy solą. 10 minut przed końcem pieczenia, układamy cukinię na wierzchu tak aby pokryła całą zapiekankę. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.