Wykonanie
Gęsty krem to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Oprócz tego jest to obiad, który nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. ;)
Koperek idealnie balansuje smak
pora i
cebuli. :)
Składniki:2
pory3 małe
cebule3 ząbki
czosnku3 średnie
ziemniaki1,2 litra
bulionu warzywnegosól morska,
pieprz czarny2 łyżki
masła2 łyżki posiekanego
koperkuPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka,
pora pozbawić ciemnozielonej części i pokroić na kawałki,
czosnek obrać i pokroić w plasterki.Na dnie garnka podsmażyć na
maśle cebulę, chwilę później dodać
pory i
czosnek, mieszać.Gdy warzywa będą już miękkie dodać
bulion i wrzucić do niego pokrojone w kostkę
ziemniaki, doprawić
solą i
pieprzem, gotować ok 20 minut.Całość zblendować, opcjonalnie można dodać
koperek i
śmietankę do każdej porcji.