Wykonanie
Tak się ostatnio rozpędziłam ze słodkościami, że dawno nie pojawił się na blogu żaden przepis na danie główne. Dlatego dzisiaj mam dla Was smaczną i prostą propozycję na obiad. Bardzo lubię faszerowane warzywa...
pieczarki,
papryki,
pomidory. Do
cukinii mam natomiast szczególną słabość. Do tej
pory na blogu pojawiły się dwa przepisy na
cukinie z różnymi farszami:
ostrym oraz
grzybowym . Tym razem w nadzieniu wykorzystałam
kaszę jaglaną i muszę przyznać, że bardzo posmakowało mi to połączenie smaków. Myślę, że wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.

Składniki:3
cukinie300 g
mięsa mielonego z
indyka½ szklanki
kaszy jaglanej (60-70 g)1 szklanka wrzątku1
cebula1
ostra papryczka3 ząbki
czosnku4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegogarść tartego
parmezanu3 łyżki stołowe
oliwy1 i ½ łyżeczki
oregano1 łyżeczka
słodkiej papryki½ łyżeczki
kminu rzymskiego
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną sparzamy i płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Następnie umieszczamy ją w garnku, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy na średniej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.Każdą
cukinię kładziemy na desce do krojenia i przecinamy wzdłuż na dwie części. Z pomocą łyżeczki usuwamy nasiona oraz część miąższu, aby zrobić więcej miejsca na farsz. Pestki wyrzucamy, natomiast miąższ
cukinii drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce
oliwy. Pod sam koniec dorzucamy starty
czosnek, posiekaną papryczkę, miąższ z
cukinii oraz
mięso. Całość smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut, aby
mięso lekko się zrumieniło. Następnie farsz przekładamy do miski. Dodajemy odcedzoną
kaszę jaglaną,
koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
słodką paprykę,
kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy
cukinie gotowym nadzieniem.Nafaszerowane
cukinie układamy w posmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Na 5 minut przed końcem tego czasu, całość posypujemy tartym
parmezanem i dalej zapiekamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!

Ten oraz inne smaczne przepisy z wykorzystaniem
cukinii w szóstym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).