Wykonanie
Spagetti z domowym
sosem pomidorowo -
cukiniowym Sos powstał z tego co akurat w domu było , metoda na szybkie i niekłopotliwe oczyszczenie z zapasów

składniki: 3 porcjepuszka
pomidorów , krojonych2 małe
cukinie, lub 1 większa3
łodygi selera naciowego1/2 dużej
cebuli2-3 ząbki
czosnkukawałek
ostrej papryczkisólpieprzoreganooliwaparmezan do posypaniaSpaghetti ok 200gprzygotowanie
cebulę pokroić w kostkę,
seler obrać i pokroić na małe plasterki,
cukinię pokroić w kostkę bez obierania,
czosnek i papryczkę posiekać.Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę , chwilę poddusić . Dodać plasterki
selera naciowego i dusić razem ok 5 minut . Dorzucić
cukinię , przesmażyć jeszcze 3 -4 minuty, wlać
pomidory z sosem, posolić popieprzyć ,dodać
czosnek, papryczkę ,
oregano, można podlać jeszcze
oliwą i dusić ok 40 min. Przez pierwsze 10 - 15 min dusiłam pod przykryciem,
potem już bez. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku
solą i
pieprzemMakaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco
wody , może się przydać do rozrzedzenia sosu jeśli mocno się zredukowałNajlepiej
makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać. Na talerzach posypać
parmezanem.




