Kolejna wariacja na temat cukinii :)Składniki:- makaron fusilli (ja użyłam kolorowego pełnoziarnistego)- 2 cukinie- pomidory (mogą być świeże lub krojone w puszce)- 3 ząbki czosnku- 1 ostra papryczka (lub więcej jak macie odwagę ;) )- 1 cebula- sól- świeżo zmielony pieprz- łyżka masła- oreganoPrzygotowanie:Rozpoczynam gotując makaron - al dente.Plastry cukinii kroję na cztery części i podsmażam na łyżce masła z odrobiną soli. Równie dobrze można ją zgrilować, bez dodatku tłuszczu, ale ja lubię ten maślany posmak. Odkładamy na bok.Cebulę kroję w pióra i podsmażam. Na patelnię dodaję wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojoną ostrą papryczkę. Dodaję pomidory (świeże pomidory po sparzeniu, obieram ze skóry i kroję w małe kawałki) i duszę, aż całość mocno zgęstnieje. Doprawiam solą, świeżym pieprzem i oregano (czasem dorzucam również odrobinę rozmarynu).Na talerz wykładam makaron, później sos oraz cukinię. Całość można posypać tartym serem.