Wykonanie
Coś lekkiego i sycącego, wymaga trochę więcej pracy i czasu niż
ryba, ale warto poświęcić chwilę. Najlepiej zacząć od sosu.1 kg
mielonego mięsa drobiowego1 puszka
pomidorówsól,
pieprz,
oregano,4 ząbki
czosnku2
cukinieMielone mięso - ja używam drobiowego - podsmażyć na patelni, najlepiej bez tłuszczu lub z niewielką ilością
oliwy. Posolić, popieprzyć. Po chwili dodać posiekaną w kostkę
cebulę i przeciśnięte przez prasę dwa ząbki
czosnku (dla tych co lubią
czosnek może być trzy), dodać
suszone oregano. Smażyć kilka chwil (około minuty), następnie dodać dwie puszki
pomidorów (mogą być siekane, mogą być w całości - zdążą się rozpaść). Dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec spróbować - doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Można dodać świeżyć
ziół.Spaghetti bez
makaronu - to jest to! Dwie małe
cukinie kroimy w paski grubości kilki milimetrów. Na rozgrzaną
oliwę wkładamy
cukinię, doprawiamy od razu
solą i
pieprzem, po kilku minutach, kiedy
cukinia zmięknie, ale nie rozpadnie się (musi pozostać jędrna), dodajemy jeden ząbek
czosnku i świeże
oregano.Podsmażona
cukinia pięknie układa się na widelcu i skręca niczym
makaron do spaghetti.Wystarczy nałożyć
cukinie, polać ją sosem i zajadaćSmacznego!