Wykonanie
Spytajcie moje dziecko 'co dziś na obiad' odpowiedź bardzo prosta. Spaghetti,,a jeżeli nie, to rosół.Mógłby tak codziennie.Już jakiś czas nie gotowałam
makaronu,więc postanowiłam zrobić taką małą niespodziankę.Przy okazji,mówię, że nie ma
mowy o gotowych sosach. Tych w słoikach,,torebkach,,
zero chemii.Wszystko świeże. Takie spaghetti nie dorównuje tym gotowcom. Nawet czas jaki potrzebujemy na przygotowanie, wcale nie jest tak długi.
Makaron spaghetti, pełnoziarnistyPuszka
pomidorów,bez skórki2 łyżki
koncentratu pomidorowego (ja użyłam domowego)1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzgarść świeżej
bazyliioregano,
tymianek,
papryka słodka i pikantna2 łyżki
oliwy z oliwekśrednia
cebula pokrojona w kostkę2-3 ząbki
czosnku,posiekane25 dag
mięsa mielonego,u mnie z
indykaodrobina
startego sera, u mnie gouda
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (
makaronu na spaghetti nigdy nie przelewam zimną
wodą)Na patelni lub w garnku,rozgrzewamy
oliwę i dodajemy do niej
cebulę wraz z
czosnkiem. Posypujemy szczyptą
soli i smażymy do momentu,kiedy
czosnek zacznie 'pachnieć' .Dodajemy
mięso,smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę
pieprzu.W
między czasie przygotowujemy sos.W miseczce umieszczamy
pomidory i
koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Dodajemy
tymianek,
oregano,szczyptę
soli i
pieprzu,oba rodzaje
papryki,
cukier,drobno pokrojoną
bazylię i dokładnie mieszamy. (Przypraw dodajemy do smaku,najlepiej spróbować)Gdy nasze
mięso jest już miękkie dodajemy pastę
pomidorową,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 do 20 minut,co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy
starty ser.Wykładamy
makaron na talerze i polewamy sosem. Spaghetti możemy posypać
startym serem,bądź ozdobić go
bazylią.