Spagetti bolognese , gości na moim stole przynajmniej kilka razy w miesiącu, ponieważ jest to ulubione danie moich pociech. Nie wymaga dużo nakładu pracy a smakuje wyśmieni cie.składniki na 4 porcje1 opakowanie makaronu spaghetti50 dkg mięsa mielonego indyczego1 cebule2 duże ząbki czosnkuoregano i bazylia (świeże lub suszone)1 puszka pomidorów bez skórki1 szklanka bulionu rosołowegooliwa z oliwek do smażeniasól i pieprzprzepisRozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy rozdrobnione mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy bulionem rosołowym, dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy pieprzem.Makaron spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedzamy.wariantygotowe spaghetti można posypać startym żółtym serem