Wykonanie
Uwielbiam
bakłażany, to moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść.
Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje.Składniki:2
bakłażany250 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego2 małe
cebule2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka1 puszka
pomidorówsólpieprzbazyliaoreganooliwaWykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Bakłażany wydrążyć, miąższ pokroić na kostkę wielkości zbliżonej do
papryki.
Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
czosnek, smażyć chwile uważając żeby
czosnek się nie przypalił.Dodać
mięso, smażyć aż całość
mięsa zmieni kolor.Dodać
paprykę, smażyć 10 minut, następnie dodać
pomidory i
przyprawy, całość smażyć przez 20 minut.Dodać pokrojonego w kostkę
bakłażana, smażyć 15 minut.Wydrążone
bakłażany wypełnić przygotowanym farszem, przełożyć do wysmarowanej
olejem formy. Zapiekać przez 40 - 45 minut w temperaturze 180 o C.