Wykonanie
Po prostu pyszne

Składniki:
ciecierzyca 25 dag
łopatka (lub
schab,
indyk itp.) 0,5 kgmarynata klasyczna do
mięsolej 2 łyżki
bulion warzywno-mięsny 2 l
chili suszone 2
płatkicebula duża 1
masło 2 łyżki
pieczarki malutkie 10
papryka (najlepiej zielona) 1
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sól, gałka muszkatałowa,
majeranekkoncentrat pomidorowy 2 łyżki
Maggi ok. 2 łyżki
musztarda 2 łyżki (użyłam
musztardy ze
śliwką)
sos sojowy do smaku(
ser żółty,
jajo sadzone, grzanka,
zielenina)Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc,
mięso pokroić w kostkę, zamarynować, odstawić na noc do lodówki.. Następnie
ciecierzycę gotować w
bulionie przez ok. 45 minut. W tym czasie podsmażyć
mięso, dodać do
ciecierzycy. Na
maśle zeszklić, pokrojoną w piórka,
cebulę, dodać ćwiartki
pieczarek i paski
papryki. Po podsmażeniu dodać do
cieciorki. Zaciągnąć koncentratem. Przyprawić do smaku
Maggi,
musztardą,
sosem sojowym. Podawać z
pieczywem.

Gotową potrawę lubię posypać
serem do pizzy i
zieleniną.W bogatej wersji podaję danie z grzanką, na której układam
jajo sadzone, posypuję
startym serem i np.
koperkiem.