ßßß
Składniki:ciecierzyca 25 dagłopatka (lub schab, indyk itp.) 0,5 kgmarynata klasyczna do mięsolej 2 łyżkibulion warzywno-mięsny 2 lchili suszone 2 płatkicebula duża 1masło 2 łyżkipieczarki malutkie 10papryka (najlepiej zielona) 1liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, gałka muszkatałowa, majeranekkoncentrat pomidorowy 2 łyżkiMaggi ok. 2 łyżkimusztarda 2 łyżki (użyłam musztardy ze śliwką)sos sojowy do smaku(ser żółty, jajo sadzone, grzanka, zielenina)Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc, mięso pokroić w kostkę, zamarynować, odstawić na noc do lodówki.. Następnie ciecierzycę gotować w bulionie przez ok. 45 minut. W tym czasie podsmażyć mięso, dodać do ciecierzycy. Na maśle zeszklić, pokrojoną w piórka, cebulę, dodać ćwiartki pieczarek i paski papryki. Po podsmażeniu dodać do cieciorki. Zaciągnąć koncentratem. Przyprawić do smaku Maggi, musztardą, sosem sojowym. Podawać z pieczywem.
Gotową potrawę lubię posypać serem do pizzy i zieleniną.W bogatej wersji podaję danie z grzanką, na której układam jajo sadzone, posypuję startym serem i np. koperkiem.