Wykonanie
fasola "Jaś" ok. 0,5 kg
kostki rosołowe (lub kości,
mięso)
cebula pokrojona w kostkę 2-3
masło 2-3 łyżki
marchew duża 1
kiełbasa pokrojona w ćwierćplastry ok. 0,5 kg
koncentrat pomidorowymajeranekziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprzmusztarda 1-2 łyżki
Maggi, sos
Piri PiriPrzygotowanie:
Fasolę zalać podwójną ilością
wody i odstawić na noc do napęcznienia. Ugotować rosół z zielem,
pieprzem i
liściem laurowym (na kościach lub
mięsie, które później po rozdrobnieniu można dodać do
fasolki). Wrzucić
fasolę, gotować.
Cebulę zeszklić na
maśle. Dodać do
wywaru. Cały czas gotować. Dodać
marchew startą na drobnej tarce. Pod koniec gotowania (gdy
cebula i
marchew się rozejdą) dodać
kiełbasę, zaciągnąć koncentratem, przyprawić
majerankiem. Na końcu dodać
musztardę. Gdy danie jest zbyt rzadkie można zagęścić
tartą bułką. Podawać z
pieczywem. Smacznego. (Można zawekować lub zamrozić.)