ßßß
500 g fasoli "piękny jaś"200 g boczku wędzonego300 g mięsa z łopatki400 g kiełbasy typu śląska3 średnie cebule + 4 - 5 ząbków czosnku1 łyżka smalcu lub masła klarowanego do przysmażenia3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku + płaska łyżeczka ostrej1,5 łyżki majeranku200 ml (słoik) dobrego koncentratu pomidorowegosól, pieprz świeżo mielonyjasna zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąkiFasolę opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc.W dniu następnym wodę z moczenia wylać, zalać następną i wstawić do gotowania.Mięso, boczek, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony czosnek.Wrzucić do gotującej się fasoli (kiełbasę wrzuciłam na około 30 minut przed końcem gotowania), dodać ziele, liście laurowe, sól.Gotować do miękkości fasoli.Na koniec wsypać majeranek, obie papryki, pieprz, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę wywaru z fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka.Podawać z pieczywem.