Wykonanie
Zainspirowana wpisem jednej z czytelniczek postanowiłam zrobić
fasolkę po bretońsku:)
Potrzebne składniki:
fasola,
cebula,
kiełbasa,
boczek parzony wędzony,
sól,
majeranek,
pieprz,
cukier,koncentrat,
liść laurowy,
ziele angielskie,
mąka,
cukier,
czosnekSposób wykonania:
Fasolę namaczamy na noc.Solimy. Dodajemy
majeranek, łyżeczkę
cukru.
Pieprzymy.Dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie.Zagotowujemy.Przesmażamy
boczek. Pokrojony
czosnek dodajemy do smażenia.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy.W międzyczasie kroimy
cebulę.Przesmażone produkty bez tłuszczu wrzucamy do
fasoli.Na tym tłuszczu smażymy
cebulę.Przesmażoną
cebulę wrzucamy do garnka.Gotujemy.Łyżkę
masła przesmażamy.Robimy zasmażkę, dodajemy łyżkę
mąki. Czekamy, aż ostygnie.2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego rozprowadzamy
wywarem od gotowania
fasoli.Rozprowadzony przecier wlewamy do
fasoli.Gotujemy do miękkości lub pod ciśnieniem.Zasmażkę rozprowadzamy
wywarem od gotowania.Wlewamy do
fasoli.Dodajemy
śmietanę.Mieszamy.Smacznego!