ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku.

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana wpisem jednej z czytelniczek postanowiłam zrobić fasolkę po bretońsku:)
Potrzebne składniki:
fasola,
cebula,
kiełbasa,
boczek parzony wędzony,
sól,
majeranek,
pieprz,
cukier,
koncentrat,
liść laurowy,
ziele angielskie,
mąka,
cukier,
czosnek
Sposób wykonania:
Fasolę namaczamy na noc.
Solimy. Dodajemy majeranek, łyżeczkę cukru. Pieprzymy.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Zagotowujemy.
Przesmażamy boczek. Pokrojony czosnek dodajemy do smażenia.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy.
W międzyczasie kroimy cebulę.
Przesmażone produkty bez tłuszczu wrzucamy do fasoli.
Na tym tłuszczu smażymy cebulę.
Przesmażoną cebulę wrzucamy do garnka.
Gotujemy.
Łyżkę masła przesmażamy.
Robimy zasmażkę, dodajemy łyżkę mąki. Czekamy, aż ostygnie.
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozprowadzamy wywarem od gotowania fasoli.
Rozprowadzony przecier wlewamy do fasoli.
Gotujemy do miękkości lub pod ciśnieniem.
Zasmażkę rozprowadzamy wywarem od gotowania.
Wlewamy do fasoli.
Dodajemy śmietanę.
Mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/12/fasolka-po-bretonsku.html