Wykonanie
To moje drugie podejście do
fasolki po bretońsku. Ostatni raz robiłam jakieś 3 lata temu i zupełnie zapomniałam o tym daniu. Wczoraj, zupełnie przypadkowo podczas robienia porządków w jednej z kuchennych szafek znalazłam białego Jasia:) Zalałam
wodą i zostawiłam na noc. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, wystarczy od czasu do czasu przemieszać i coś tam dołożyć. W oryginalnym przepisie powinna być dobra
kiełbasa i kawałek
boczku. U mnie w zastępstwie
wędlina i
kabanos.
Fasolka ponoć najlepsza dopiero na następny dzień, lub taka kilkukrotnie odgrzewana. Nie wiem czy się o tym przekonam, bo już prawie nic nie zostało:) Polecam
SKŁADNIKI:
fasola typu jaś suszona 1/2 kg
przecier pomidorowy 150 g
cebula 1 duża
szynka dowolna ok 10 plastrów
kabanos 2 szt
czosnek 1 ząbek
liść laurowy 1 szt
ziele angielskie 2 szt
majeranek 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
mąka 1 płaska łyżkaPRZYGOTOWANIE:
Fasolę umyć i przełożyć do miski, zalać
wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, dolać
wody, tak aby przykrywała
fasolkę ok 2-3 cm,
ziele angielskie i
liść laurowy, gotować ok 40 minut. Po tym czasie dodać
przecier pomidorowy.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wraz z posiekanym
czosnkiem podsmażyć na odrobinie
oleju. Przełożyć do
fasolki.
Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć.
Kabanosa pokroić w małe kawałki.
Mięsa dodać do pozostałych składników. Dosypać
majeranek,
cukier, szczyptę
soli i
pieprzu. Zamieszać zmniejszyć ogień.Przygotować zasmażkę:
Masło rozpuścić na patelni, dodać
masło i cały czas mieszając podsmażać niecałą minutę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości
fasolki, na koniec ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Smacznego:)Podobne przepisy:Zupa gulaszowa