Wykonanie
Fasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości
polskich domów przygotowuje się to danie z
kiełbasą, bądż wędzonkami.My jednak zdecydowanie bardziej wolimy ją z
mięsem i taki właśnie przepis dzisiaj polecam.
Składniki:500 g
fasoli Jaś500 g karczku wieprzowego1 duża
cebula4 ziarna
ziela angielskiego2
listki laurowe1 puszka krojonych
pomidorów1 łyżeczka
majeranku2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku1 łyżka
mąki1 łyżka
masłaolej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolę przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą, zagotować i pozostawić do następnego dnia.Zlać
wodę nalać świeżej, tyle aby przykryć
fasolkę, dodać
listki laurowe i
ziele angielskie.Postawić na małym ogniu i gotować.W międzyczasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oleju i wrzucić pokrojone w kostkę
mięso,
sól i
pieprz. Gdy
mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i smażyć jeszcze około 5-7 minut.Gdy
woda z
fasolą się zagotuje wrzucić do niej
mięso i
cebulę. Gotować 40 minut, dorzucić
pomidory i gotować kolejne 20 minut, aż całkowicie się rozpadną.Do miseczki wsypać
mąkę i dodać
masło, rozgnieść łyżeczką na jednolitą masę, zahartować kilkoma łyżkami
wywaru z
fasolki i wlać go garnka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić
majerankiem i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem, ewentualnie jeszcze
solą i
pieprzem.Podawać gorącą...Ja bardzo lubię taką
fasolkę z
zielona sałatąSmacznego :)