ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku to potrawa, którą chyba każdy lubi. Uproszczona jej wersja, z fasolką z puszki, pozwala mi częściej to danie przygotowywać i cieszyć się jej charakterystycznym smakiem. Staram się więc zawsze mieć pod ręką jakąkolwiek białą fasolkę w puszkach, choć oczywiście z tą dużą, masłową, potrawa jest najlepsza. Fasolka po bretońsku jest świetnym jednogarnkowym daniem, idealnym do odgrzewania.
2 lub 3 puszki fasolki masłowej
200 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę
300 g kiełbasy, pokrojonej w półplastry
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz i cukier do smaku
majeranek
olej do smażenia
1-2 łyżki mąki do zagęszczania, opcjonalnie
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy boczek i kiełbasę i jeszcze kilka minut podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki( w przypadku gdy używamy koncentratu, uzupełniamy wodą, tak aby przykrywała kiełbasę), doprawiamy solą i pieprzem, cukrem i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Dodajemy fasolę, przyprawiamy majerankiem i dusimy dodatkowe kilka minut, lub do miękkości fasolki. Doprawiamy zasmażką przygotowaną z uprażonej na patelni mąki i tłuszczu. Chwilę gotujemy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/03/fasolka-po-bretonsku.html