Wykonanie
Fasolka po bretońsku to potrawa, którą chyba każdy lubi. Uproszczona jej wersja, z
fasolką z puszki, pozwala mi częściej to danie przygotowywać i cieszyć się jej charakterystycznym smakiem. Staram się więc zawsze
mieć pod ręką jakąkolwiek
białą fasolkę w puszkach, choć oczywiście z tą dużą,
masłową, potrawa jest najlepsza.
Fasolka po bretońsku jest świetnym jednogarnkowym daniem, idealnym do odgrzewania.
2 lub 3 puszki
fasolki masłowej200 g
chudego boczku, pokrojonego w kostkę300 g
kiełbasy, pokrojonej w półplastry1
cebula, pokrojona w kostkę1 puszka
pomidorów lub 3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz i
cukier do smaku
majeranekolej do smażenia1-2 łyżki
mąki do zagęszczania, opcjonalnieNa rozgrzanym
oleju smażymy
cebulę, dodajemy
boczek i
kiełbasę i jeszcze kilka minut podsmażamy. Dodajemy
pomidory z puszki( w przypadku gdy używamy koncentratu, uzupełniamy
wodą, tak aby przykrywała
kiełbasę), doprawiamy
solą i
pieprzem,
cukrem i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Dodajemy
fasolę, przyprawiamy
majerankiem i dusimy dodatkowe kilka minut, lub do miękkości
fasolki. Doprawiamy zasmażką przygotowaną z uprażonej na patelni
mąki i tłuszczu. Chwilę gotujemy.