Wykonanie
U mnie w domu wszyscy uwielbiają
fasolkę po bretońsku, dlatego zawsze robię jej duży garnek, bo szybko znika :-)
Składniki:1/2 kg suszonej
fasoli typu jaśok. 30 dkg
wędzonego boczkuok. 40 dkg dowolnej
kiełbasy2
cebuletłuszcz np.
smalec lub
olej3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 rosołki KNORR
papryka ostra i słodka
pieprz,
vegetaodrobina
cukruliść laurowy i
ziele angielskie2 czubate łyżki
mąkiewentualnie
majeranekWykonanie:
Fasolę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dorzucić
boczek i
kiełbasę i jeszcze chwile pogotować. Następnie odcedzić
fasolę i
wędlinę,
wodę zostawić
Boczek i
kiełbasę drobno pokroić.
Cebule obrać i pokroić, zrumienić na tłuszczu i zrobić na niej zasmażkę, dodając
mąkę. Kiedy zasmażka nam się lekko zrumieni, wtedy dolać
wodę spod fasoli i wymieszać. Dodać
przyprawy i zagotować. Następnie dorzucić pokrojoną
wędlinę,
boczek i
fasolę. Kiedy nam się wszystko razem zagotuje, na końcu dodać
koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku odrobiną
cukru.
Fasolka ma
mieć smak lekko ostry, ale z nutą posmaku słodkiego.Smacznego :-)