Fasola z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Tym razem fasola z dodatkiem kiełbasy. Robi się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne.
Składniki:
1 szklanka fasoli (np. czerwonej)
1 cebula
kiełbasa
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka estragonu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry.
Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki się połączą.
Podawać np. z posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/04/fasola-z-kiebasa.html