ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku.

nazwa

Wykonanie

Dziś pierwszy raz odważyłam się zrobić fasolkę po bretońsku. Wyszła lepsza niż się spodziewałam. I szczerze, gdybym wiedziała, że tak łatwo się ją robi, to już od dawna przyrządzałabym ją sama w domu.
Składniki:
400g fasoli jaś,
2 litry wody,
200g boczku,
300g kiełbasy ( ja dałam śląskiej ),
2 średnie cebule,
ząbek czosnku,
3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra),
100g przecieru pomidorowego,
3łyżki mąki,
55g masła.
Przygotowanie:
Fasolę zalać ciepłą wodą i zostawić na noc by się namoczyła.
Następnego dnia wylać wodę, przepłukać fasolę i zalać wodą ( 2litry), gotować na średnim ogniu. Dodać ziele angielskie i liść laurowy (nie solić - dopiero pod koniec).
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu po boczku.
Gdy fasola zmięknie, czyli gdzieś po ok.1h dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką i boczek. Dodać sól, pieprz, paprykę czerwoną ( odrobinę ostrej i słodkiej) oraz wyciśnięty czosnek. Gotować do momentu aż fasola zupełnie dojdzie do siebie. Dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z mąką - dodać do fasolki, cały czas mieszać ( dać tyle by ładnie się zagęściło, nie zawsze jest konieczność dawania całości). Na koniec dodać majeranek - dość dużo. W trakcie gotowania gdyby wody ubywało, można dolewać.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/fasolka-po-bretonsku.html