ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Całe życie mówiłam, że fasoli nigdy nie zjem. Fuj, ble, ochydztwo. Ale zjadłam i co gorsze, posmakowała mi
Aż dziś stał się cud i sama ją sobie ugotowałam. A to wszystko przez moją mamę
Składniki
2 opakowania fasoli
1 pętko kiełbasy
kawałek boczku
duża cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
8 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
majeranek
Sposób przygotowania
Krok 1
Fasolę wypłukać i zalać wodą trochę ponad poziom. Zostawić na noc. Dzięki temu szybciej się ugotuje.
Krok 2
Następnego dnia fasolę nastawić na ogień. Nie wylewać wody z nocy. Dolać jej jeszcze, aby było jej ze 3 cm ponad fasolkę. Posolić, popieprzyć, wrzucić ziele i liście. Gotować ok 2-2,5 godz. W miedzyczasie pokroić mięso w małe kawałki i podsmażyć na patelni z cebulką i czosnkiem. Dodać do fasoli. Kiedy fasola będzie już miękka, dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Podgotować jeszcze z pół godziny. Smacznego!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/10/14099/fasolka-po-bretonsku